Sjøørret » loppefiske»

På denne tiden av året er det mye enten eller når det kommer til sjøørretfiske. I alle fall hører jeg mye fra folk som er innom butikken. Enten er det times vis med sort hav, unntatt en og annen små sei som lurer seg bortpå flua. Eller så er det mye aktivitet, men ørreten vil bare ikke. Men så har du dem som virkelig har kanon fiske i samme område som forrige mann som var innom. Ørretfiske er ofte slik, uforståelig for noen og på kanten til nettopp det (  forståelig for andre ) . Eller så er man bare på rett plass til rett tid. Å fiske sjøørret i sjøen er utfordrende til tider og fryktelig lett andre ganger. Akkurat slik vi vil ha det, en salig blanding av frustrasjon og plutselig avbrutt av enkelhet.

Men om du har lyst til å øke oddsen litt i din favør, så kan du prøve ett par enkle ting. Dette er jo ikke noe fasit, men har fungert stort sett alltid for min egen del. Vel og merke etter mye prøving og feiling i starten da.

Om du kommer ned til en av god plassene dine nå i Nov/Des og det sip vaker. Hva gjør du da? Tipper en del dropper de få minuttene det tar for å skifte flue og eventuelt line. Jeg vet at en del fluefiskere rigger stengene sine oppe ved bilen, lenge før de i det hele tatt vet hva som skjer ved sjøen. Og når man har satt på god flua, så skal den pælmes uti uansett hva som møter deg ved fiskeplassen. Fordi at iveren er stor, og fordi at man har fått fisk  på flua før. Meg selv inkludert gjør dette i ny og ned. Selv om man innerst inne vet at det lønner seg å slappe litt av, gjerne ta en kopp kaffe for eksempel og studere vannspeilet litt før man setter i gang.

Noen enkle kjøre regler som burde være enkle å gjennomføre

  • Stopp opp før du kommer ned til vannkanten.
  • Se og studer området du skal fiske over, hva ser du? På denne tiden av året kan ørreten gå særdeles grunt og i alle fall på det området du pleier og vade.
  • Mens du sonderer området, SÅ kan du begynne å tenke på å rigge stanga og sette på, det som forhåpentligvis er den rette fluen. Slapp av og nyt det faktum at du faktisk er ute i frisk luft.
  • Når ørreten patruljerer inne på 20-30 cm dypt vann, så hender det at du kun får ett kast og to. Og har du i tillegg på en diger pattegris som du smeller i vannflaten på så grunt vann, ja så hender det at ørreten trekker unna rimelig raskt. Men om du bytter til litt lengre og tynnere fortom rigget med en lett liten flue, så får du gjerne noen kast til.

Ett fint eks. på dette er som følger:

Jeg er i Danmark i Mars måned en del år tilbake. Heldigvis så har vi guide med oss. Det er 4 grader i vannet, og krystall klart. Sola skinner på himmelen og det er ikke ett vindpust å spore noen steds. Ypperlige spotte forhold på ørreter som soler seg inne på grunna. Jeg ser mange digre sjøørreter som cruiser 1-2 meter fra land på 30 cm dypt vann. Noen av fiskene ser nesten ut som om står i ro, men de siger utrolig sakte bortover. Jeg skremmer fisk etter fisk selv om jeg tror jeg er forsiktig. Jeg holder meg noen meter innpå land, men gidder ikke skifte fortom og flue. Flua jeg har på er jo forholdsvis liten str 6 reke. Etter noen få timer med en del ødelagte kjangser kryper jeg til korset og ber guiden om tips. Vil jo helst klare alt selv, men må man så må man J

Så vi blir enige om at han skal fiske på neste fisk vi ser, slik at jeg kan studere hva han gjør.  Vi sniker oss bortover stranden, men i motsetning til hva jeg gjorde, beveger vi oss nå nærmere ti meter fra sjøen i lav posisjon. Vi finner fisk som står inne på 20-25 cm vann. Guiden begynner å kaste herfra og jeg tenker , såpass ja! Han sier at man trenger bare legge fortommen utpå vannet, mens lina ligger på land. Kastet går, og en liten loppe i str 12 plopper lett i overflaten en meter i forkant av fiskene ( to fisk som står der ) Reaksjonen kommer med en gang, den ene fiske siger rolig bort og super inn loppa. Fisken veide 2,9 kilo . Der og da bestemte jeg meg fullt og helt for å kjøre en annen tilnærming til loppe fisket mitt.

  • Kjør dobbelt ! Med det mener jeg to fluer på fortommen. Spesielt under mysis og loppefiske er dette dødelig effektivt. Da rigger jeg opp med en oransje/brun vektet loppe  nederst og en oliven/grå uten fortygning ca 40-50 cm ovenfor. Fluestørrelsen du bruker avhenger av hvilke loppe arter du har i området. Ørreten trigges ofte av de litt større individene, og spesielt litt større hun lopper med egg pose. Disse er veldig dårlige svømmere, og ett enkelt nærings rikt måltid.

Hvorfor oransj/brunlige lopper fungerer så bra, har en del av årsaken sin fra karoten innholdet hun loppen har i kroppen. Når hun loppene blir drektige, så produseres det mer av karoten stoffet, som hjelper hun loppen og skjule seg bedre. Når disse bærer egg posen, er de svært utsatt for predasjon, og må derfor sverge til økt kamuflasje. I tillegg er hun lopper av litt størrelse med egg sekk, mer proteinrik enn han lopper, og vil være ett naturlig førstevalg for ørreten.  Derfor lønner det seg å fiske med for eks en hunloppe str 6-8  nederst på fortommen og en mindre oliven grå ovenfor.

Rigger jeg opp med mysis imitasjoner kjører jeg to transparente hvit/tan fluer i samme str ca 8-10 men hvor den nederste er vektet.

Av stenger kan alt fra klasse 4 til 8 brukes, men de fleste vil nok foretrekke en 6 klassifisert stang til dette fisket. Grunnen til at ange bruker for eksempel klasse 5 og 6 til loppefiske, er den tynnere fortommen. Fordi at en tynn fortom gir mer bevegelse til flua (små størrelser) og fordi at man ikke vil miste følelsen ved å kjøre større fisk på tynn fortom. Bruker man kraftige 7 og 8 stenger, gjør ofte ryggen i disse stengene det vanskelig å balansere presset på fortommen under kjøring av større fisk. Hva skjer da? Jo man ryker lettere. Enkelt og greit. Men husk at ved å bruke fluorcarbon spiss på fortommen, kan du med hell bruke litt tykkere diameter en du gjør med nylon. Typisk er 0.22 til 0.26 mm fint og bruke.

Ett annet tips er å bruke materialer i loppe imitasjonene dine, som pulsere ved veldig små bevegelser. Typisk marabou, cdc og tynn fibret dubbing. Jo mer rufsete fluene er jo bedre.

Ellers er det bare å være på hugget, bruke god tid på plassen, og slappe av.

Tight Lines Alexander