Kvabbe – En dødelig luring

For ikke lenge siden presenterte en god venn og dyktig fluebinder, Alexander Fredagsvik, en liten sak på sosiale medier. Han snekret en flue som skulle være utrolig enkel å binde, som ikke krever mange eller dyre materialer, og ikke minst er veldig effektiv. Kort sagt en ekte fiskeflue. Der traff han blink!

Kvabben ble født, og etter tilbakemeldinger både fra selve opphavsmannen og fra andre fiskere, viste det seg at Kvabben fisker utrolig bra. Jeg har snakket med Alexander om denne flua og hva tanken bak denne. Han sier følgende:

“Etter en periode der jeg bandt en del kompliserte fluer så var jeg ganske lei av det. Jeg fikk lyst til å binde noe som er så enkelt som det kan være, som fisker bra og er meget effektiv. Den skulle være rask å binde, så man kan fylle flueboksen ganske fort med forskjellige størrelser og farger, og den skulle være en flue som er solid og tåler juling. Jeg fikk lyst til å binde en flue som er lett for alle å binde.

Kvabben skal i utgangspunktet imitere en kutling, men det viser seg at den kan imitere det meste bare ved å variere med farger, størrelser og intrekk. Flua kan godt bindes i tan/ fluoro oransje, oliven, brun eller helt hvit med fluoro oransje eller rødt triggerpunkt foran på hodet. Den siste fargekombinasjonen liker jeg gjerne å binde i små størrelser, gjerne ned til #10, så jeg også kan imitere mysis. Som kutling liker jeg å la flua synke nær bunnen, og så trekker jeg flua inn med korte og kjappe drag, stakkato bevegelser. Som mysis liker jeg en sakte og jevn bevegelse.

Jeg satt meg ned og jobbet litt med Kvabben, mens jeg prøvde å avvike så lite så mulig fra originalflua til Alexander. Etter et par forsøk ble jeg fornøyd med resultatet, og alt er nå klart for å presentere bindebeskrivelse av denne veldig fine og gjennomtenkte flua. Enjoy!

Materialliste

  1. STF dub i ønsket farge ,lys oransje brukt her
  2. Scud dub eller SLF dub i ønsket farge, tan brukt her
  3. Kjede øyne sort M eller L
  4. Fireline eller annen multi 0.20
  5. Bindetråd Nanosilk 12/0 eller 18/0
  6. Krok Ahrex NS 122 #6 eller lignende

Bindebeskrivelse Kvabben

1. Fest bindetråden bak krokøyet.
2. Klipp en bit fireline eller annen multifilament sene, ca 15cm. Ta begge endene og fest rett på kroken slik det blir en løkke bak. Løkka skal være ca 4 ganger krok lengden.
3. Fest løkka godt helt til punktet hvor krokbøyen begynner og før bindetråden ca 5mm bak krokøyet. Legg litt superlim langs krokskaftet for å sikre multifilamenten enda bedre.
4. Fest kjedeøyne noen millimeter bak krokøyet. Bruk gjerne litt superlim for å sikre enda bedre feste.
5. Ta en klump med STF dub og scud dub eller SLF. Legg materialene inn i dubbingløkka bak og fordel langs løkka. Prøv å unngå å bruke alt for mye materiale.
6. Spinn løkka godt og børst materialet. Så bretter du løkka mot krokskaftet og fester godt med bindetråden. Børst godt etter.
7. Nå lager du en ny dubbingløkke med bindetråden rett bak halen. Den kan gjerne være ca 12-13cm lang.
8. Vi gjentar steg nr 5 og legger materialene inn i dubbingløkka og fordeler jevn etter.
9. Vi spinner dubbingløkka og børster godt. Først tar vi et par tørn under halen mellom halen og krokskaftet. Dette for å løfte halen litt og lage en støtte slik den ikke henger seg rundt kroken. Deretter dekker vi hele kroppen og over øyne og hodet jevnt, mens vi børster flua underveis. Fest løkka med bindetråden rett bak krokøyet, whipfinish, og legg gjerne en dråpe lynlim på knuten. Børst flua, og Kvabben er ferdig!
Her ser vi hvordan flua ser ut mens den er våt. Fin gjennomsiktighet på materialene og veldig god bevegelse. Kvabben er en utrolig bra fiskeflue, rett og slett.

Mvh

Anastasios Papadopoulos