Havabboren er i vinden som aldri før!

For å lykkes med ett målrettet fiske etter denne kraftpakken av en fisk, finnes det en del triks i boka. Det har blitt en del henvendelser denne sesongen  og det de fleste lurer på, er rett og slett hvor finner man Havabboren?

   Hvilket utstyr skal jeg bruke?   Hvilke fluer er de beste? Når på døgnet skal jeg fiske osv.

Det er ikke noe fasit her, og leseren får tolke informasjonen slik han/hun ønsker. Kanskje er det noen ting som kan være aktuelle å overføre til ditt eget fiske.

Havabboren kan du få hele året, men slutten av April og utover Mai regner jeg som startskuddet på disse trakter. Da begynner temperaturen i sjøen å krype oppover, og fisken som har overvintret på dypere vann vinterstid, trekker inn på grunnere vann for å sole seg å lete etter byttedyr.

Let opp grunt områder med mudder bunn på denne tiden. Den mørke mudderbunnen varmes hurtig opp av solen når det er fjære sjø, og avgir varme når tidevannet stiger igjen. Inne på slike områder kan du fort finne havabbor som står inne på 15-30 cm vann og tar til seg varme. Utover ettermiddagen og kvelden når fisken har ladet batteriene, blir den gjerne mer aktiv i disse bassengene. Her leter den  aktivt etter krabber og reker, små flyndrer og andre byttedyr. 

For min del er den første delen av havabbor sesongen ett høydepunkt, mye grunnet det visuelle indianer fisket. Det er utrolig spennende og ikke minst vanskelig å spott fiske på disse. Det gir en veldig tilfredsstillende følelse å lykkes under slike forhold. 

Min rigg til fiske i slike grunt vanns bassenger er en #6 stang i 9,6 fot satt opp med flyt line og lang fortom. Fluene som har vært mest effektive for meg, er tan/salmon pink farget pattegris varianter i str 8. Disse er helt glimrende å bruke inne på grunna. Gjerne lag dem med kroken pekende oppover eller med siv guard på.

En effektiv måte å få havabboren til å ta fluen på slike områder, er å la flua ligge på bunn. Så venter man til havabboren kommer patruljerende. Når flua ligger i synsfeltet til fisken, napper du til i flua slik at den skyter fart bortover mudderet. En ekte reke vill flykte slik, det samme med små kutlinger ol. Da smeller de ofte på, og siden havabboren ikke kan flykte nedover, så resulterer det ofte i noen voldsomme utras ! Norsk flats fiske på sitt beste kan man kalle det.

Slike bassenger finner man overalt, men det er kun noen få som holder havabbor tidlig. Let etter bassenger med god gjennomstrømning på høyvann, lett tilgjengelig dypt vann som havabboren kan søke tilflukt i er også viktig. Ofte er dette områder som senere på året har ålegress og ikke minst mye muslingskjell ol. 

Når Juni måned kommer,  begynner fisken å bli mer aktiv gjennom hele døgnet og temperaturen er nå steget til over 10 grader mange plasser. Nå fisker jeg selv mye i områdene utenfor bassenger og kanaler på dagtid, men sjekker alltid ut grunt vanns områdene i grålysningen. Det er fortsatt en kilde til varmt vann nattestid når luft temperaturene fremdeles blir lave. Det er ikke få ganger jeg har sett havabbor på disse plassene når de første lys strålene treffer området. 

Fluevalg på denne tiden kan være så mangt, men en lett dresset større reke variant og småfisk imitasjoner gjør susen. Havabboren er ikke spesielt kresen, men er det for mye ekte byttedyr, så kan en flue som for eksempel er litt større en originalen være ett lurt valg.

Juli og utover er Prime time i mine øyne.

Godt fiske kan man ha helt frem til ut  November om forholdene tillater det. Men utifra mine egne fangst statistikker, så er Juli og August de klart viktigste månedene for min del. At antall fisk og størrelse er på topp i disse månedene, skylles også at det er ferie tid og mer tid til å prioritere fisket.

Men allikevel, det er noe med disse månedene som er så tiltrekkende. Varme grålysninger hvor man får fiske helt i fred og ro på ren u fisket sjø. Fuglene som leter etter dagens første måltid, samtidig som de hjelper til med å finne fisken.  De store plogene som avsløres av det dunkle lyset, det første kastet, følelsen er magisk.

Personlig foretrekker jeg grålysning og kveld på stille sommerdager. Er det mye vind og ruskete vær fisker jeg hele dagen. Nå gjelder det å finne ut hva havabboren spiser. Det er mye byttedyr i sjøen og jeg liker å ha en imitasjons rettet tilnærming nå. Mest fordi at det gir meg selv en høyere mening med fisket. Det henger nok igjen fra tørrflue fisket og viktigheten av nettopp det.

Når man først finner ut av hva de spiser, da blir det morro! Ingenting slår følelsen av å vite at du fisker med imitasjoner som er så like de ekte varene at havabboren ikke klarer å motstå. 

Havabbor boksen min består stort sett av disse fluene, men med litt forskjellige farge nyanser. De aller fleste laget på str #2-4-6 kroker. 

Surf candy-Pattegris-Vepsen-Vaskebjørn-Chromatic baitfish. Den desiderte favoritten til Havabbor er Surf Candy med oliven rygg. Ca 13 cm lang str #4 F314 Gamakatsu. 

Noen gode reke varianter og fiske imitasjoner kommer du langt med. Ha ett godt utvalg i natur farger, men ikke glem ett par HOT farger også for dager der flua må vises igjen. For eksempel i farget vann, for mye ekte mat osv. Spesielt hot orange, hot pink og chartreuse har vist seg å være joker under noen forhold.

Litt bilder fra årets sesong( se under)

Men som jeg nevnte tidligere, havabboren er ikke så kresen. Det som derimot er kilent og vanskelig, det er å lure de store eksemplarene av arten. De store individene er for det meste pelagiske jegere som følger fiskestimer ute i de frie vannmassene. Dette gjør at de sjelden er på kastehold for oss fluefiskere. Så fremt man da ikke jakter dem fra båt ol. Men det er mye mer stas å ta dem fra land ikke sant?!  Det går lengre imellom hver fisk, og man må bruke enda mer tid på å være på rett sted til rett tid.

For å maksimere dette, kan du bruke mye tid på flyfoto. Sjekke vindretninger, temperaturer, strømforhold og hvilke høytrykk/lavtrykk som venter ute i havet. Alle faktorer bør vurderes nøye, og jeg er selv av den oppfatning at alle småting utgjør en forskjell. Det gjelder å fiske målrettet på denne fisken med så mye informasjon man kan. Da øker man sine sjanser betraktelig!

Og ikke minst, besøk de samme områdene på så mange forskjellige forhold du klarer. Ikke ha 20 plasser, der du drar innom 5 av dem på en tur. Det lønner seg sjelden i lengden. Heller bruk noen sesonger på 4-5 plasser, som du lærer deg å kjenne skikkelig. Blir det bom tur, så samme det! Da har du allerede lært noe om plassen og deg selv.

Lag deg en logg  hvor du noterer stikkord mens du er på tur, eller med en gang du kommer hjem. Ikke gjør det halvveis, noter korrekt og ikke lur deg selv med kanskje fakta. Det er ett sinn sykt bra verktøy å ha i årene som kommer. Man kan faktisk nesten prikke inn godt fiske etter noen år.

Tips til føring av logg:

Temperatur sjø overflate, temp 1-2 meters dybde, temperatur luft . Vindretning, strømretning på flo/fjære sjø. observasjoner av fisk og hvor. Værforhold ute, er det sol, regn, lummert overskyet osv. Dato, hvilke byttedyr ser du, hva tar fisken om du finner det ut. Hvilke fluer brukte du, hvilke dybder fisket du på og hva gjorde du som funket, og ikke fungerte. Biotopen der du fisker, og hvor du fikk fisk. Få med så mye relevant info som mulig. 

Man bør nok være over gjennomsnittet dedikert for å gjøre dette, og det krever litt av deg som fisker. Men om du klarer å gjennomføre det, så kan jeg garantere deg at det dukker opp spennende mønster du ellers hadde gått glipp av.  

                                                                                

Utstyr til havabbor

Det utstyret du bruker til sjøørret duger i de fleste tilfeller. Men om du vil legge litt mer i det, så kan jeg iallefall komme med ett par anbefalinger.

Personlig setup på en standard havabbor tur er som følger:

– En rask 6 stang 9,6 fot rigget med flyt og lang fortom eller hover intermediate( 15 fot tapert nylon med 0.35 avslutning og piss på 0.28 fluor carbon. 

– En rask 7 stang 9,6 fot rigget med fast intermediate( 15 fot tapert nylon fortom med avslutning 0,36 og fluorcarbon spiss 0,33 eller 0,30

– En rask 7 stang 9,6 fot rigget med synk1-synk 3 eller helsynk 6 ( 15 fot tapert fluorcarbon fortom med fluorcarbon spiss 0,33 eller 0,36

Linene jeg bruker har en forholdsvis lang klump lengde. 12-15 meter er fint, grunnen er for å kunne få presisjon i sterk vestlands vind. En klump med slik lengde overfører energien bedre over lengre avstander i motvind med mye større presisjon. Pluss at man kan holde mer line i luften og i tillegg få lange kast på få bak trekk. Fluen skal være i vannet mest mulig, luft pisking er ikke noe tema for min del. Presisjon er viktig når du skal prikke inn fluen din på hurtig jagende torpedoer på litt distanse.

Det er sikkert noen som synes oppsettet er » rart» men litt av grunnen er som følger.

Fluorcarbon spiss for optimal slitasje styrke mot skjell og stein, da havabboren gjerne dykker ned ved første anledning. Nylon delen er for maks demping og økt knutestyrke i skjøten.

Lengden på stengene 9,6 fot er for å få litt mer demping i toppen. Og for å få økt kastelengden med noen meter om man er nødt til å vade ( vil helst slippe det) I tillegg hjelper det for å få maksimere ut kraften i stangen ved få luft kast. I tillegg er det ett fantastisk hjelpemiddel for å få større havabbor ut av balanse så raskt som mulig under knallhardt press. Skånsomt for fortommen er det også.  

I tillegg vil ett slikt setup, med en slik fortom tykkelse bære større fluer mye bedre. Større fluer er da i mitt fiske 12-18 cm lengde. En femmer stang med 0,25 vil ikke fungere optimalt under mye vind og store fluer. Man vil heller ikke kunne kaste fort og presist nok . Alle små ting utgjør en forskjell, og etter å ha prøvd nesten alt, er dette noe som fungerer optimalt for meg. Det er ikke vits å bruke for lett utstyr og tynn fortom når man fisker etter havabbor. Ikke er den særlig fortoms sky, og det er så forbant å slite drømme fisken fordi du fisker med for spinkelt utstyr. 

.

Biotop- Hvor skal du lete?

Å finne Havabbor biotop er ganske enkelt i grunn. Men å finne den rette, den som huser havabbor, er ikke alltid like enkelt. Med det mener jeg at selv om du har funnet en tilsynelatende perfekt sjøørretplass, betyr ikke det at havabboren trives på samme området. Grunnen til at jeg nevner sjøørret biotop her, er fordi at biotop typen ligner veldig på hverandre, men plasseringen betyr mer. 

Det hender at man finner begge arter på disse beite områdene samtidig , men ikke glem at havabboren finner du på helt andre plasser en du vanligvis jakter sjøørret også. Og det er først når du utvider horisonten, og trekker vekk fra standard områdene du virkelig kan finne gull. De ordene var ikke ment å være belærende, men bare ett tips til ett nytt hav av muligheter «bokstavelig talt»

Gjerne se etter bukter og kanaler som holder mye ålegress og mudderbunn. Her finnes det masse skjulesteder for både jeger og bytte. I tillegg vil gresset og mudderbunnen sørge for en høyere temperatur i dette området. Spesielt tidlig i sesongen vil mudderet øke temperaturen, og litt senere vil ålegresset komme frem å gjøre det samme.

Har området mye muslinger, holder det også mye skalldyr som havabboren liker godt. Hvis området i tillegg har partier med under vanns skjær og fast bunn. Grus og tang flekker med bløtere områder rundt,  er det veldig bra. Holmer og skjÆr som skaper strømninger og markerte dyp renner og marbakker er perfekt. Finner du alle disse faktorene på en plass, ja da er det bare å ta tiden til hjelp.

Terskel fjorder med god gjennom strømning, er også viktig å notere seg.  Tålmodighet lønner seg, fisken dukker opp til slutt. 

Tidlig i sesongen vil slike områder gjerne være mest attraktive innerst i fjordsystemer hvor temperaturen ofte stiger fortere. Etterhvert som det blir en høyere temperatur i vannet lenger uti systemene, så bør du vurdere å følge etter.

Godt ut i sesongen, kan du finne fisken hvor som helst, og det er da det er viktig å løsrive seg fra de typiske sjøørret plassene. Nå vil vandrende fisk komme til kysten vår, og gjerne slå seg sammen med stasjonære stammer som overvintrer. Flere fisk er lik større mulighet for fangst, men husk at mange av de største eksemplarene er de som ofte er stasjonere og har tilpasset seg nettopp ett liv i ett av dine fjordsystemer. Og ikke minst det finnes utrolig mange gode » sjøørret» plasser som ikke er sjøørretplasser om du skjønner hva jeg mener. 

 

En liten » Note to your self»

Vil du fiske på stor havabbor, så må du la havabboren bli stor. Det tar utrolig lang tid for en havabbor å vokse seg stor. En fisk på 8 år er gjerne bare rundt en kilo, og først da blitt kjønnsmoden. Enda viktigere, de største fiskene er som regel alltid hunn fisker og bærere av ekstreme mengder egg og potensiale. De gyter i frie vannmasser og trenger antall egg  for overlevelse. Ofte er det noen store hunner som omkranses i en sverm av mindre hanner under gyting.

En hunnfisk på en kilo har ca 2-300 000 rogn, en hunnfisk på 3 kilo har ca EN MILLION!!

En fisk på 3 kilo er gjerne 15+ år, en fisk på 4 kilo nærmer seg fort 15-20 år. En fisk på 5 kilo er ofte over 20 år, gjerne mer her i Norden hvor det er kaldere.

Bare tenk litt over det,plutselig så står du der med en 5 kilos havabbor i håven. 

Da er det utrolig befriende å vite at valget du tar der og da er gjennomtenkt og ikke en impuls handling. 

Ha en strålende fortsatt fiske sesong. May the Bass be with you 

Alexander